18.04.2012

Робин Кафалиев гледа детски сериали със сина си

МИЛА ПОПОВА

в. "24 часа"

 Какво е синът ти да започне да се ражда, а ти да си дълбоко в планината? Робин Кафалиев знае най-добре. На 31 август 1998 г. съпругата му се обажда, че отива към болницата, докато той снима филм в Родопите.

Малкият Роже се появява на бял свят на следващия ден, така че татко му успява да присъства на раждането. “Беше студен августовски ден”, спомня си Робин. “Жена ми, понеже си е пъргавичка,обади ми се, като влязох в обхват, и ми каза, че пали колата и отива в родилното.

Аз да отивам направо там”, разказва той. Взел бебето на ръце, когато ги изписвали. “Всъщност и една ръка беше достатъчна, защото той беше много малък. И рошав. Така че прякорът му Рошко му отива напълно”, смее се водещият. Робин и съпругата му Ренета Викторова, програмен координатор в Би Ти Ви, са франкофонски настроени. Затова решили да кръстят малкия с традиционното френско име Роже.

Започнали да го водят на излети и разходки сред природата още като бебе. Точно на такова място проходил Роже. Когато бил на 10 месеца, всички заедно отишли на Говедарци. Малкият останал да нощува с баба си, а Робин и жена му се върнали в София. На другия ден след работа се запътили отново към Говедарци. “Наистина беше много странно - предния ден залиташе и не можеше да стои прав, а сега се затича към нас”, смее се Робин.

За разлика от баща си Роже не бил палаво дете. “Който ми познава лицето, знае, че най-малко съм бил внимателен - разбити черепи, зъби, падания. И все пак и Роже трудно може да бъде наречен кротък. Но е много разбрано момче. Като му обясниш като човек, че не бива да прави нещо, има шанс да спре”, казва таткото.

Любимо занимание на гарджето на Кафалиев било да се катери. Именно така докарал родителите си до паника още когато бил съвсем малък. Семейството било с приятели в Панчарево и по едно време започнали да се носят тревожни възгласи.

“Поглеждам - а той на върха на една круша. А тогава беше висок 70-80 см”, спомня си Робин. Той запазил самообладание и привикал наследника си с нежни подканвания.

“Друг път пък се люлееше силно на люлка с дървена дъска, хваната с въжета, и се преобърна”, спомня си Кафалиев. Малчуганът се стреснал, но за да не заплаче, Робин и Ренета започнали да го аплодират: “Браво, браво, ти си герой, нищо ти няма.” Малкият обаче, явно разочарован от съдбата на героите да падат и да се удрят, отсякъл: “Ама аз не искам да съм герой, само да се люлея!”

Голямата страст на малкия Роже, освен високите круши, били конструкторите. И до днес вкъщи имат впечатляваща колекция.

Дори допреди година искал да учи датски, за да стане студент в специално учебно заведение в Дания с инженерни специалности, свързани с дизайн и производство на конструктори. “Стана му ясно обаче, че трябва да има задълбочени познания и по химия и математика и се отказа”, смее се Робин.

Той и съпругата му се стараели да възпитават сина си с разговори и игри.

Другата им родителска стратегия е да действат според поговорката “Каквото повикало, такова се обадило”. Няколко са важните житейски урока, които искат да предадат на наследника си. Първият е чувството за мярка. “Всичко трябва да е в разумни граници. Опитваме се да го научим и да се изразява ясно, защото това е масов дефект. Ясно да формулира желанията си, оценките и каквото и да било. Това са за нас доста съществени неща”, казва таткото. И все пак според Робин най-добре се възпитават децата чрез игра. Ако им е забавно, попиват като гъби.

Когато говорим за училище обаче, място за шеги няма. “Не се е родило дете, което да мечтае да смята и да пише есета, но трябва да му обясниш, че има смисъл в цялата тази работа”, смее се Робин. Роже обича повече хуманитарните предмети, но като цяло е отличен ученик. 13-годишното гардже на Кафалиев е в седми клас и ще кандидатства в езикова гимназия. Говори френски и английски.

“Сега е в компютърния период”, казва Кафалиев. Ако едно време Роже обичал да играе с конструктора, то сега виртуалният свят го вълнува повече.

“Интересува се основно от емпетройки, теглене, изпращане, форматиране и така нататък”, казва водещият. И въпреки компютърните страсти Роже и до днес играе с татко си. Вече е висок почти колкото него, но му харесват общите им занимания. Двамата обичат да гледат телевизия заедно, дори следят няколко детски сериала. “Много са добри, някои дори са по-качествени от всичко, което правим с колегите ми”, признава Робин.

Иска му се да прекарва повече време със семейството, но често се налага да отсъства. За сметка на това не пропуска да вземе Роже със себе си, когато пътува и той не е на училище.

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 13 ГОДИНИ

1. Давайте им свобода, за да могат да се учат сами от грешките си.

2. Не се карайте на децата си, по-ефективно е да говорите с тях.

3. Постарайте се да опознаете децата си. Играйте на техните игри.

4. Гледайте техните филми и слушайте тяхната музика.

5. Не ги спирайте. Да се обличат както искат. Ограничавайте умерено.

6. От време на време ги оставяйте да се чувстват като възрастни, като равни с вас.Прати